MiraFoto.fi

Jevgeni Niko Ageenko

Biografia

Jevgeni Niko Ageenko alkoi ”puhua kameran kanssa” jo varhaislapsuudessa. Hänen lelulaatikossaan oli vanha Leica toisen maailmansodan ajoilta.

Viisi-vuotiaana hän nouti isoisänsä perimän Rolleiflex 6x6 -kameran ja kuvasi sillä pehmoeläimiä.

Kymmenvuotiaana hän kuvasi luontoa ja matkamuistoja Kiev-Vega -minikameralla, joka oli kuin salainen agentti 007:n kamera.

15-vuotiaana hän otti isänsä venäläisen Start-kameran, ainutlaatuisen ammattimaisen peilikameran. Sen pohjalta kehitettiin myöhemmin Saksassa Exacta RTL ja Japanissa Topcon Super D Beseler. Jälkimmäinen ylitti kilpailevan legendaarisen Nikon F:n, ja otettiin käyttöön Yhdysvaltain merivoimissa.

20-vuotiaana hän opiskeli jo Moskovan valtionyliopistossa soveltavaa matemaatikkaa, jossa valmistui vuonna 1995. Siellä hän alkoi tutkia kuvan tivistystä ja käsittelyä isän johdolla. 

23-vuotiaana Jevgeni muutti Suomeen. Vuonna 2001 hän suoritti Joensuun yliopistossa (nykyisin Itä-Suomen yliopisto) filosofian tohtorin tutkinnon kuvankäsittelyssä (tietojenkäsittelyn ala) ja jatkoi tutkimustyötä yliopistossa sekä johtavana tutkijana Arbonaut Oy:ssa. Vapaa-ajalla hän kävi luontokohteissa nauttimassa suomalaisesta puhtaasta luonnosta ja kamera kulki aina mukana.

30-vuotiaana Jevgeni työskenteli Joensuun yliopistossa yli-assistentina. Hän on opettanut ja johtanut kansainvälistä opiskelijavaihtoa tietojenkäsittelyn laitoksella v. 2006 saakka. Opetustyön ohessa hän julkaisi 25 tieteellistä artikkelia kansainvälisissä symposiumeissa Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Kreikassa, Japanissa ja Venäjällä.

35-vuotiaana Jevgeni päätti suuntautua täysin rakkaaseen valokuvaustyöhönsä. Samalla hän jatkoi itsenäisesti edesmenneen isänsä aloittamaa tieteellistä tutkimusta ihmisten kyvystä tunnistaa kuvat, ja samalla mahdollisuudesta palauttaa digitaalisille valokuville luonnollisen ilmeen sekä parantaa niiden laatua ja miellyttävyyttä.

40-vuotiaana hän muutti Vesannolle, jossa hän jatkoi työtään valokuvaamalla luonnonmaisemia sekä itsenäisestä tutkimustyöta.

45-vuotiaana, kymmenvuotisen valokuvaus- ja tutkimustyön päätteeksi, hän kehitti Palauttavan Kuvankäsittelyn sekä kokosi ja julkaisi valokuvataidekirjasarjan. Kirjoja voit tutustua täällä sivustolla. 

Jevgeni Nikolai Ageenko kertoo erityisestä osaamisalueestaan:

 ”Sanotaan, että valokuvaajaksi synnytään. Sain Luojalta lahjakkuuden nähdä maailman kuvina.

Taidon jakaa maailman kauneutta toisille olen oppinut isältäni. Hän opetti minua tuntemaan luonnon. Loput opin nykyajan kuuluisilta suomalaisilta ja kansainvälisiltä valokuvataiteilijoilta.

Kuvankäsittelyä opiskelin Moskovan ja Joensuun (nykyisin Itä-Suomen) yliopistoissa. Johtavat tiedemiehet ovat osoittaneet että paras kuva silmälle on luonnollinen kuva, jota ei ole manipuloitu millään tunnetulla tietokoneohjelmalla.

Nykyaikaisen valokuvauslaitteiston ominaisuudet ja rajoitukset jättävät jälkensä kuvausprosessiin. Se että saat kuvan alkuperäisessä muodossaan, jossa valokuvaaja näki sen, vaatii kuvan käsittelyä. Tällaisen työn tarkoituksena on ensisijaisesti itse kuvan palauttaminen vastaamaan alkuperäistä kohdetta.

Luonnolliset värit ja valon harmonia palautetaan. Tämä on työni erikoisuus ja painopiste. On tuskallista nähdä kuuluisien kirjailijoiden teoksissa harmaita sävyjä, liian tummia värejä, voimakkaita kontrasteja, varjoja ja tummia alueita tietäen, että valokuvaaja näki aivan toisenlaisen, kauniin maailman.

Voin palauttaa kuvattavan kohteen alkuperäisen, luonnollisen ulkonäön. Tämä on minun erityinen kykyni ja samalla monien vuosikymmenien tutkimuksen tulos.”